Generation 1

Camaro 1967 - 1969

Ursprunget till Camaron finns att hitta på olika håll hos GM, det äldsta redan i slutet av 50-talet. Ett av de mer konkreta ursprungen hittas första veckan i april 1964, då bil nummer 64163 testades på GM Proving Grounds. Detta var en 64 1/2 Mustang HT som fram till den 6 april hade genomgått en 2 000 miles lång test hos GM, detta var alltså elva dagar innan Mustangen introducerades för marknaden. Sedan togs GM ändå på sängen av Mustangens enorma försäljningsframgångar och först fyra månader senare togs beslutet att GM skulle bygga en utmanare.

Nu hade som tur var Chevrolets ingenjörer redan en hel del att utgå ifrån, dels de tidiga Mustangtesterna och dels utställningsbilen 1964 Super Nova vilken också hade många kusiner om än bara i form av skisser. Chevrolet kunde även utnyttja utvecklingsarbetet som gjordes för den nya 1968 Chevy II.

Här följer en liten artikelserie som går igenom Camarons utveckling och följaktligen börjar serien med första generationen 1967 – 1969. Tänk på att artiklarna långt ifrån tar upp alla detaljer och speciella varianter utan meningen är bara att ta upp det viktigaste. Sist men inte minst är det viktigt att inse att det enda som är helt säkert är att det alltid finns undantag från reglerna, detta var massproducerade bilar.

Välj årsmodell i Meny'n för mer info.


© Camaro.nu

Skrivet av: Ove Sjöholm
Bilder: Chevrolet och Ove Sjöholm